Opnieuw leren typen

Het zat me al enige tijd dwars dat ik niet volledig met 10 vingers kon typen. Met name omdat ik gemiddeld genomen toch wel 10 uur per dag achter een PC zit en er heel wat vanaf tik. Ik merk dat ik bij lange stukken tekst vermoeide handen krijg.

Toen ik het er recent met mn vrouw over had, besloot ik even te kijken op hoeveel aanslagen per minuut ik zat via 10fastfingers. Rond de 450 aanslagen per minuut en blind. Niet slecht. Maar mijn vrouw ging daar met gemak over heen. Wat me vooral op viel is het gemak waarmee ze tikte vergeleken met mijn drukke handbewegingen.

Omdat ik nog wat jaren te gaan heb, leek het me tijd om opnieuw te leren typen (en zodat ik straks hopelijk sneller kan tikken dan mijn vrouw 😁).

De correcte manier van typen

Mensen die een typecursus hebben gehad herkennen het volgende misschien. Het is een schematische weergave van de vingers die je gebruikt voor iedere toets.

Mijn techniek

Zie hieronder de manier waarop ik tik. Het is iets wat langzaam is ontstaan over de jaren. Het is een stuk beter dan het typen met 2 vingers, maar haalt het niet bij het typen met 10 vingers.

‘techniek’ is misschien niet het beste woord om dit te omschrijven
  • Bij sommige toetsen zoals D gebruik ik soms de wijs- en soms de middelvinger
  • De scheiding voor de linker- en rechterhand ligt verkeerd
  • Links wordt de pink amper gebruikt
  • Recht worden de ringvinger en pink niet gebruikt

Wat me met name dwars zat was de inconsistentie door meerdere vingers soms voor dezelfde toets te gebruiken. Ik maakte daardoor zo nu en dan een tikfout. Daarnaast de inefficiëntie van met name de rechterhand waarbij ik voornamelijk 2 vingers gebruikte en wat voor vermoeide polsen zorgde.

Opnieuw leren typen

In de afgelopen 2 weken heb ik mezelf opnieuw leren tikken. Een soort van cursus leek me het beste. Ik kwam al snel uit bij gratislerentypen.nl (ben toch een Nederlander hè). Deze site leert je geleidelijk aan de toetsen met de juiste vingers in te drukken. Eerst enkele toetsen en daarna geleidelijk meer. Dat leek me een prima start.

De eerste uren gingen goed, maar ik raakte al snel een beetje gedemotiveerd. De gewoontes lieten zich maar niet afleren en de motoriek van tot nu toe niet gebruikte vingers leek volledig afwezig. Echter na nog 10 uurtjes oefenen had ik alle vingers gehad en kon ik in slakkentempo blind tikken met 10 vingers. Vanaf dat punt heb ik besloten om alles op die manier te blijven typen, hoe langzaam dat ook was.

Na nog een weekje oefenen ben ik al helemaal over. Het typetempo lag op slechts 50-60 aanslagen per minuut toen ik net alle 10 vingers correct kon gebruiken. Dat is na een extra week tijd al een acceptabele 300 aanslagen per minuut geworden. Het was hier en daar even doorbijten, maar al met al was het een meevaller eigenlijk! Het voelt nog niet volledig vertrouwd, maar wordt hopelijk in de komende tijd nog beter.