Chrome en privacy gaan echt niet samen

Het is algemeen bekend dat Google veel info verzamelt, maar ken je deze Chrome instelling?

Je vind deze instelling niet onder ‘Privacy and Security’, maar onder ‘Sync and Google services’. Deze link zorgt ervoor dat de link van iedere bezochte pagina (incognito vensters uitgesloten) wordt verstuurt naar Google. Dus ook pagina’s die helemaal geen Google zaken draaien zoals analytics of fonts.

Dit is wat Google er zelf over heeft te melden:

“Make searches and browsing better / Sends URLs of pages you visit to Google”, then Chrome usage statistics include information about the web pages you visit and your usage of them. If you have enabled Chrome sync, Chrome may combine any declared age and gender information from your Google account with our statistics to help us build products better suited for all demographics.

Gelukkig kun je deze setting uitschakelen. Alleen nu wordt het nog mooier want deze setting wordt niet gesynced! Deze staat standaard ingeschakeld en zul je op ieder apparaat waar je inlogt op Chrome opnieuw moeten uitschakelen.

Waarom is er zoveel ophef over tracking en FLOC maar niet over dit soort instellingen? Het gaat Google in de basis niets aan welke pagina’s je allemaal bezoekt. Hooguit waar je op zoekt binnen de zoekmachine en waar je dan op klikt.

Doe jezelf een plezier en gebruik bijvoorbeeld Firefox.